Семінари, вебінари

30 березня 2022 року проведено вебінар для керівників методичних об’єднань та вчителів інформатики «Про викладання інформатики у 9 класі 2022/2023 н.р.», на якому презентовано авторські концепції підручників з інформатики. На вебінарі виступив Ребрина Віталій Арсенович, завідувач НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН, старший викладач кафедри теорії і методик природничо-математичних дисциплін і технологій Хмельницького ОІППО, а також представники авторських колективів Пилипчук Олександр Павлович, вчитель інформатики Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ст., вчитель-методист, керівник МО з інформатики; Барна Ольга Василівна, кандидат педагогічних наук, доцентка Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Заслужена працівниця освіти України; Шакотько Віктор Васильович, кандидат педагогічних наук, заступник директора Кременчуцького педагогічного коледжу імені А.С.Макаренка; Завадський Ігор Олександрович, доцент Київського національного університету імені Т.Шевченка, доктор фізико-математичних наук; ; Потієнко Валентина Олександрівна, вчитель інформатики Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вчитель-методист, кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України. Ведуча вебінару – Наконечна Наталія Анатоліївна, методист НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН. Запис вебінару на YouTube-каналі ХОІППО за покликанням. Матеріали вебінару розміщуються на ментальній карті за покликанням Вебінар 30.03.2022

18 березня 2022 року в рамках партнерської взаємодії з територіальними громадами на запит комунальної установи Дунаєвецької міської ради “Центр професійного розвитку педагогічних працівників” методистом НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Сологуб Олександрою Станіславівною було проведено вебінар-практикум “Онлайн-ресурси для формувального оцінювання та розвитку критичного мислення учнів в умовах реформування базової середньої освіти”. До методичного заходу долучилися вчителі Дунаєвецької, Новодунаєвецької, Маківської територіальних громад, які викладатимуть у 2022/2023 навчальному році у 5 класі. В рамках заходу проаналізовано додаток 1 методичних рекомендацій щодо особливостей організації освітнього процесу у першому (адаптивному) циклі / 5 класах закладів загальної середньої освіти за Державним стандартом базової середньої освіти в умовах реалізації концепції НУШ та розглянуто шляхи використання онлайн-інструментів для формувального оцінювання та розвитку критичного мислення п’ятикласників.

16 лютого 2022 року розпочався прологнований дистанційний тренінг (30 годин) “Мова програмування Java. Базовий курс”, тренер – Гриб Гаяне Анатоліївна.

З 10 до 23 лютого 2022 року в рамках партнерської взаємодії з територіальними громадами та центрами професійного розвитку педагогічних працівників організовано 10-годинні дистанційні тренінги для двох груп учителів початкових класів Полонської ОТГ «Інформаційно-цифрова компетентність вчителя початкових класів. Сервіси Google в освітньому процесі», тренери – консультант КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Полонської міської ОТГ Сіренький Ігор Олексійович та старша викладачка кафедри теорії та методик природничо-математичних дисциплін і технологій, методистка НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького ОІППО Сологуб Олександра Станіславівна. Програму заходу розроблено за результатами вивчення рівня інформаційно-цифрової компетентності педагогів територіальної громади та їхніх запитів і потреб щодо використання сервісів Google у професійній діяльності

28 січня 2022 року пройшов вебінар для вчителів інформатики пілотних шкіл Хмельниччини, які беруть участь у Всеукраїнському проєкті з упровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти, щодо оцінювання обов’язкових результатів навчання та наскрізних умінь учнів з інформатики. Методист НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Сологуб Олександра Станіславівна наголосила на необхідності здійснення бального оцінювання здобувачів освіти з другого семестру, проаналізувала примірну форму свідоцтва досягнень учнів 3-4 класів для вироблення алгоритму дій щодо оцінювання п’ятикласників в умовах відсутності офіційного свідоцтва досягень, а також запропонувала варіант здійснення оцінювання обов’язкових результатів навчання та наскрізних умінь засобами електронних таблиць. Вчителі поділились напрацьованим досвідом оцінювання здобувачів освіти у своїх закладах, зокрема за допомогою електронного щоденника.

10 січня 2022 року у рамках партнерської взаємодії з територіальними громадами та центрами професійного розвитку педагогічних працівників пройшов вебінар з учителями природничо-математичних дисциплін Дунаєвецької та Солобковецької ОТГ щодо використання ІКТ в освітньому процесі, у якому взяли участь більше 80 учасників. Працівниця НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Сологуб О.С. провела практичне заняття щодо використання ресурсу genial.ly, зокрема опрацьовувався алгоритм створення інтерактивного контенту засобами ресурсу. Більш детально щодо роботи з сервісом можна ознайомитись у відеоматеріалі за покликанням.

3 червня 2021 р. пройшов вебінар для консультантів центрів професійного розвитку, голів методичних об’єднань, вчителів інформатики «Про пріоритетні напрями викладання інформатики та використання технологій дистанційного навчання у 2021/2022 н.р.». Про викладання інформатики у закладах загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році розповів Ребрина Віталій Арсенович, завідувач НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН, старший викладач кафедри теорії і методик природничо-математичних дисциплін і технологій Хмельницького ОІППО. Максименко Вероніка Анатоліївна, методист центру, розповіла про вільне програмне забезпечення для підтримки викладання інформатики. Питання опанування вчителями інструментів для організації освітнього процесу засобами дистанційних технологій порушила Сологуб Олександра Станіславівна, старший викладач кафедри теорії та методик природничо-математичних дисциплін та технологій. Методист центру Зубик Віталій Віталійович розповів про роботу з обдарованими учнями в умовах пандемії.
Матеріали та запис вебінару – на ментальній карті.

6 травня 2021 року проведено вебінар для консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників, голів методичних об’єднань та вчителів інформатики «Про викладання інформатики у 8 класі у 2021/2022 н.р.», на якому презентовано авторські концепції підручників з інформатики. На вебінарі виступила Сологуб Олександра Станіславівна, старший викладач кафедри теорії і методик природничо-математичних дисциплін і технологій Хмельницького ОІППО, а також представники авторських колективів Завадський Ігор Олександрович, доцент Київського національного університету ім. Т.Шевченка, доктор фіз.-мат. наук; Пилипчук Олександр Павлович, вчитель інформатики Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ст., вчитель-методист; Казанцева Ольга Павлівна, учитель інформатики Херсонського ліцею Херсонської обласної ради; Барна Ольга Василівна, канд. пед наук, доцентка Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Заслужена працівниця освіти України; Ривкінд Йосиф Якович, вчитель інформатики ліцею 38 м.Києва, вчитель-методист, Заслужений вчитель України, та Потієнко Валентина Олександрівна, вчитель інформатики УФМЛ КНУ імені Тараса Шевченка, вчитель-методист, канд пед. каук. Ведучий вебінару – Ребрина Віталій Арсенович, завідувач НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН, старший викладач кафедри теорії і методик природничо-математичних дисциплін і технологій Хмельницького ОІППО. Матеріали вебінару розміщуються на ментальній карті https://cutt.ly/MbEGK6N.

24 вересня науково-методичним центром викладання інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій та дистанційного навчання був проведений вебінар за допомогою сервісу Google Meet із питань організації роботи з обдарованими учнями з інформатики та інформаційних технологій. Відкрив вебінар Ребрина Віталій Арсенович, завідувач центру, який презентував збірник “Методика дистанційного навчання”. Про ресурси ХОІППО з питань організації освітнього процесу засобами дистанційних технологій, завдання турніру юних інформатиків у 2020/2021 н.р. поінформувала методист центру Сологуб Олександра Станіславівна. Зубик Віталій Віталійович розповів про роботу дистанційного факультативу та старт XXI Інтернет-олімпіади з програмування. Особливості підготовки учнів до олімпіади з інформаційних технологій висвітлила у виступі Максименко Вероніка Анатоліївна. Завершився вебінар круглим столом із обміну думками. Матеріали вебінару – за посиланням

18 червня науково-методичним центром викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького ОІППО проведений вебінар для методистів з інформатики, голів методичних об’єднань, вчителів інформатики шкіл, ліцеїв обласного підпорядкування та шкіл-інтернатів “Про викладання інформатики, роботу з обдарованими та організацію навчання засобами дистанційних технологій у 2020-2021 н.р.” З питанням «Про викладання інформатики у 2020-2021 н.р.» виступила Сологуб О.С., методистка центру. Успіхи області у роботі з обдарованими учнями розкрили методистка центру Максименко В.А. («Про результати Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій у 2019-2020 н.р.»), Ребрина В.А., завідувач центру («Про результати Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики у 2019-2020 н.р.»), Зубик В.В., методист центру («Про роботу обласного факультативу у 2019-2020 н.р. та плани на майбутнє»), Куліковський О.Д., секретар журі, вчитель інформатики Технологічного багатопрофільного ліцею з загальноосвітніми класами м.Хмельницького ім. Артема Мазура («Про результати ювілейної ХХ Інтернет-олімпіади з програмування у 2019-2020 н.р.»).
Одне із надважливих питань, яке обговорювалось на вебінарі, – організація освітнього процесу за допомогою технологій дистанційного навчання. Про програмне забезпечення для підтримки дистанційного навчання в умовах карантину розповіла Максименко В.А. Досвідом організації освітнього процесу у своїх закладах освіти, роботи шкільних сайтів з електронними журналами і щоденниками поділились директори шкіл Стремецький С.Ф. (СЗОШ № 29 м.Хмельницького), Сіренький І.О. (Понінківський навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1, гімназія” Понінківської селищної ради), Ревуцький В.В. (Волочиський навчально-виховний комплекс у складі середньої загальноосвітньої школи І ступеня та гімназії Волочиської міської ради Хмельницької області).
Цінним був також обмін думками з питання отримання облікового запису для шкіл G Suite, а також безкоштовного домену (методисти центру Коцюбан І.І., Зозуля І.В., директори шкіл Ревуцький В.В., Сіренький І.О., вчитель Ямпільського ліцею Ямпільської селищної ради Білогірського району Франчук П.А.).
Огляд робіт у номінації «Інформатика», поданих на виставку “Освіта Хмельниччини на шляхах реформування», здійснив методист центру Дрижал О.М. Особливого значення набуває питання кібербезпеки в освітньому закладі, досвідом з якого поділився методист центру Коновалов А.А.
Завершився вебінар «круглим столом» з обміну думками, який вів завідувач центру Ребрина В.А.
Матеріали вебінару за посиланням. Запис вебінару.

28 травня 2020 р. науково-методичним центром викладання інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій та дистанційного навчання був проведений вебінар за участю авторських колективів підручників з інформатики з питань викладання інформатики у 7 класі у 2020/2021 н.р. Про результати конкурсного відбору підручників з інформатики для 7 класу доповіла методист центру Сологуб Олександра Станіславівна. Від авторських колективів п’ятьох підручників, яким надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України», виступили Чернікова Людмила Антонівна, проректор з навчально-методичної роботи Запорізького ОІППО, кандидат педагогічних наук; Пилипчук Олександр Павлович, учитель інформатики Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Теофіпольського району; Коршунова Ольга Вікторівна, вчителька інформатики ліцею “Престиж” м.Києва; Казанцева Ольга Павлівна, вчителька інформатики Херсонського ліцею Херсонської обласної ради; Барна Ольга Василівна, доцентка Тернопільського національного педагогічного університету, кандидат педагогічних наук, учителька інформатики Білобожницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Чортківського району Тернопільської області. На завершення вебінару Ребрина Віталій Арсенович, завідувач центру, організував обговорення та обмін думками, а учасники змогли отримати відповіді на поставлені авторам підручників запитання. Запис вебінару – за посиланням. Матеріали авторських колективів – на ментальній карті.

19 вересня 2019 року відбувся вебінар для методистів з інформатики, голів методичних об’єднань вчителів інформатики, вчителів обласних ліцеїв та шкіл-інтернатів “Про роботу з обдарованими учнями у 2019/2020 н.р.”. Про організацію роботи з обдарованими учнями у 2019/2020 н.р., нововведення цьогорічної реєстрації на Інтернет-олімпіаду та роботу обласного факультативу розповів Ребрина Віталій Арсенович, завідувач НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького ОІППО. З особливостями проведення XX обласної Інтернет-олімпіади з програмування, турніру юних інформатиків та ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики (програмування) у новому навчальному році ознайомила Сологуб Олександра Станіславівна, методист центру. Про олімпіади з інформаційних технологій у 2019/2020 н.р.
розповіла методист центру Максименко Вероніка Анатоліївна. Запис вебінару. Матеріали вебінару на онлайн-дошці.

6 червня 2019 року відбувся вебінар для методистів з інформатики, голів МО, вчителів обласних ліцеїв та шкіл-інтернатів з питань викладання інформатики у 2019/2020 н.р. Про види та форми підвищення кваліфікації вчителів інформатики в курсовий та міжкурсовий період розповів Ребрина Віталій Арсенович, завідувач НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького ОІППО; Сологуб Олександра Станіславівна, методист центру, виступила з темою “Викладання інформатики в 5-11 класах у 2019/2020 н.р.”; майстер-клас “Реалізація теми “Алгоритми і програми” на прикладі мови програмування Python у курсі інформатики 8 класу” провела Мулик Вікторія Вікторівна, вчитель інформатики Кам’янець-Подільської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням інформатики, вчитель-методист; про створення інтерактивних уроків на базі навчального обладнання mozaWeb та використання мультибордів EdPro розповіла Прозоровська Юлія Володимирівна, вчитель біології НВК №10 м.Хмельницького; гості Шевчук Петро Георгійович із Житомирщини, вчитель інформатики комунальної установи Миропільської селищної ради “Опорний навчальний заклад “Миропільська гімназія” вчитель-методист, к.п.н., та Вапнічний Сергій Дмитрович із Закарпаття, викладач кафедри інформаційних управляючих систем УЖНУ, вчитель інформатики Ужгородської загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів, вчитель-методист, поділилися досвідом запровадження робототехніки в курсі інформатики та у позакласній роботі. З Інтернет-сервісами та вільним програмним забезпеченням для підтримки освітнього процесу ознайомила учасників Максименко Вероніка Анатоліївна, методист НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького ОІППО. Запис вебінару, матеріали вебінару.

2 травня 2019 року відбувся вебінар для вчителів інформатики, голів методичних об’єднань, вчителів інформатики ліцеїв обласного підпорядкування та шкіл-інтернатів з питань викладання інформатики у 6 та 11 класах та роботи з обдарованими учнями у 2019/2020 н.р. Про умови, критерії та результати цьогорічного конкурсного відбору підручників з інформатики доповіла Сологуб Олександра Станіславівна, методист НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького ОІППО. Чотири авторські концепції підручників для 6 класу презентували представники авторських колективів Барна Ольга Василівна, викладач Тернопільського національного педагогічного університету, к.п.н; Шакотько Віктор Васильович, заступник директора з навчальної роботи Кременчуцького педагогічного коледжу імені А.С. Макаренка, к.п.н; Завадський Ігор Олександрович, викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка к.ф.-м.н.; Пилипчук Олександр Павлович, вчитель інформатики Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Теофіпольського р-ну. Про курси мережевої академії Cisco для викладання у закладах загальної середньої освіти розповів Марценко Сергій Володимирович, доцент кафедри комп’ютерних наук Тернопільского національного технічного університету імені Івана Пулюя, керівник Центру підготовки інструкторів та підтримки академій Cisco.
Результати участі учнів Хмельниччини у Всеукраїнській учнівській олімпіаді з інформаційних технологій у 2018/2019 н.р. проаналізувала Максименко Вероніка Анатоліївна, методист НМЦ викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького ОІППО. Про підсумки Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики та роботу обласного факультативу з програмування у 2019/2020 н.р. розповів методист центру Зубик Віталій Віталійович. Завідувач центру Ребрина Віталій Арсенович наголосив на важливості формування алгоритмічної культури вчителів інформатики через пролонговані дистанційні тренінги та підбив підсумки вебінару. Ментальна карта з матеріалами вебінару. Запис вебінару за посиланням.

17 січня 2019 року проходив вебінар для методистів та вчителів інформатики Віньковецького, Новоушицького, Полонського, Старосинявського районів з питань викладання програмування у закладах загальної середньої освіти та підготовки учнів до олімпіад. Серед розглянутих питань – “Про організацію тренінгів з питань викладання програмування у закладах загальної середньої освіти та статистику участі даних районів у тренінгах” (В.Ребрина), “Про початок роботи у середовищах програмування С++ та Wing IDE: встановлення та створення першої програми” (О.Сологуб), “Дистанційні ресурси Хмельницького ОІППО для організації навчання учнів програмуванню” (В.Зубик) та “Про тренінг з питань підготовки учнів до олімпіади з інформаційних технологій” (В.Максименко”).
Матеріали вебінару 17_01_2019.zip [1,76 Mb] (cкачувань: 18)

20 вересня 2018 року проведено вебінар для методистів з інформатики, голів методичних об’єднань вчителів інформатики, представників методичних служб об’єднаних територіальних громад, вчителів інформатики ліцеїв обласного підпорядкування та шкіл-інтернатів, керівників обласного факультативу з програмування з питань роботи з обдарованими учнями у 2018/2019 навчальному році. Матеріали вебінару на інтерактивному плакаті.

5 липня 2018 року проведено вебінар для методистів з інформатики, голів методичних об’єднань вчителів інформатики, представників методичних служб об’єднаних територіальних громад, вчителів інформатики ліцеїв обласного підпорядкування та шкіл-інтернатів на тему: «Викладання інформатики, впровадження інформаційно-комунікаційних технологій та елементів дистанційного навчання у навчально-виховний процес у 2018/2019 н.р.». Особливості викладання інформатики у новому навчальному році окреслила О.Сологуб, про підвищення кваліфікації вчителів інформатики в умовах дії нового Закону про освіту доповів В.Ребрина. З темою “Методичне та технологічне забезпечення викладання інформатики в 10 класі” виступив О.Пилипчук, а також продемонстрував роботу у вільному аудіоредакторі звукових файлів audacity. Про можливості використання сучасних Інтернет-ресурсів у навчальному процесі ознайомив О.Дрижал, а І.Коцюбан розповів про програму “Курс-школа” в системі статистичної звітності ІСУО-ДІСО. Матеріали вебінару – на інтерактивному плакаті

10 травня 2018 року науково-методичним центром викладання інформатики, ІКТ і ДН проведено вебінар для методистів з інформатики, голів методичних об’єднань, представників методичних служб ОТГ, вчителів обласних ліцеїв та шкіл-інтернатів на тему: “Особливості викладання інформатики у 10 класі у новому навчальному році та підсумки роботи з обдарованими учнями у 2017/2018 н.р.” Підсумки роботи з обдарованими учнями у 2017/2018 н.р. підбила Вероніка Максименко, про особливості викладання інформатики у 10-х класах у новому навчальному році розповіла методист центру Олександра Сологуб. Ознайомили з авторськими концепціями чотирьох підручників для 10 класу рівня стандарт та одного підручника профільного рівня представники авторських колективів: Ольга Барна (“Навчання інформатики у профільній школі для життя та майбутнього за підручником з інформатики для 10 класу авторського колективу Н.В.Морзе та ін.”); Тетяна Лисенко (“Навчання інформатики за програмою рівня стандарту в 10-му класі за підручником авторського колективу Й.Я.Ривкінд та ін.”); Олександр Пилипчук (“Особливості методичної побудови підручника з інформатики для 10 класу авторського колективу О.О.Бондаренко та ін.”) та Валентина Потієнко (“Авторська концепція підручників з інформатики для 10 класу рівня стандарту та профільного рівня В.О.Потієнко та ін.). На практичній частині вебінару Ігор Завадський, автор лінійки онлайнових підручників з інформатики, провів майстер-клас по роботі з підручником для 5 класу та у середовищі для вчителя, розгорнутому на платформі Moodle. На інтерактивному плакаті представлені матеріали вебінару.

З 23 січня по 20 березня проходив авторський тренінг Сергія Вапнічного (9 вебінарів) для вчителів інформатики за 30-годинною програмою щодо роботи з мовою програмування C++. Для успішного проходження тренінгу учителі розв’язували задачі алгоритмічного мінімуму та 10 тем курсу на платформі DM::OJ.

7 листопада 2017 року Пилипчук Олександр Павлович, вчитель інформатики та фізики Гаврилівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Теофіпольського району, провів вебінар “Вільне програмне забезпечення в контексі курсу інформатики” згідно концепції підручників з інформатики авторського колективу О.П.Пилипчука, В.В.Ластовецького, О.О.Бондаренко та Є.А.Шестопалова, організатор вебінару – видавництво Ранок.

12 жовтня 2017 року відбувся розбір задач ІІ туру обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Розбір здійснювали автори задач Стукалова Ірина Володимирівна, вчитель інформатики Хмельницького колегіуму ім.В.Козубняка, та Лаврентій Артем Анатолійович, студент Хмельницького національного університету.

28 вересня 2017 року пройшов вебінар з розбору задач І туру XVIIІ відкритої інтернет-олімпіади з програмування 2017-2018 навчального року серед учнів навчальних закладів Хмельницької області. Розбір здійснював Кедрун Дмитро Миколайович, вчитель інформатики Теофіпольського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І ступеня – гімназія”.

12 вересня 2017 року проведений вебінар з питань викладання інформатики та роботи з обдарованими учнями у новому навчальному році. Були анонсовані різні форми роботи з обдарованими учнями, у тому числі робота обласного факультативу з програмування на наступний навчальний рік, Інтернет-олімпіади, турніри тощо.

8 червня 2017 року пройшов вебінар для методистів з інформатики, голів методичних об’єднань, вчителів інформатики шкіл-інтернатів та представників ОТГ з питань викладання інформатики, впровадження інформаційно-комунікаційних технологій та елементів дистанційного навчання у навчально-виховний процес у 2017/2018 н.р. Розглядались питання викладання інформатики у 5-9 класах у новому навчальному році (Сологуб О.С.), використання вільного програмного забезпечення при викладанні інформатики у 9 класі (Пилипчук О.П.), проаналізовано оновлену програму для факультативу з програмування для учнів 7-9 класів (Ребрина В.А.) та проанонсовано нову систему автоматизованої перевірки завдань – DMOJ, яка буде використовуватися при роботі обласного факультативу з програмування (Зубик В.В.). Матеріали Пилипчука О.П. Матеріали Сологуб О.С.

11 травня 2017 року пройшов вебінар з питань викладання інформатики та роботи з обдарованими учнями у новому навчальному році. Були анонсовані зміни до програми з інформатики для учнів 5-9 класів, які вивчали інформатику з 2 класу, шляхи роботи з обдарованими учнями, у тому числі робота обласного факультативу з програмування на наступний рік. Також підбито підсумки Всеукраїнського конкурсу “Учитель року” у номінації “Інформатика”. Презентація Сологуб О.С.prezentacya-sologub.zip [1,91 Mb] (cкачувань: 58)

2 березня 2017 року Шакотько Віктор Васильович, один із співавторів підручника з інформатики для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А. та Шакотько В.В.) презентував концепцію підручника перед слухачами курсів вчителів інформатики.

28 лютого 2017 року проходив вебінар для слухачів курсів підвищення кваліфікації вчителів інформатики, присвячений обговоренню питань викладання інформатики у 9 класі. Відбулась зустріч із Барною Ольгою Василівною, представником авторського колективу підручника (авт. Н.В.Морзе, О.В.Барна, В.П.Вембер). Вів вебінар Ребрина Віталій Арсенович.

24 січня 2017 року проведений вебінар для для голів методичних об’єднань вчителів інформатики, представників об’єднаних територіальних громад на тему «Підвищення алгоритмічної культури вчителів інформатики за допомогою навчально-методичного комплексу для вивчення основ програмування у міжкурсовий період». Також йшлося про оформлення портфоліо досвіду педагогів, підготовку до ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики, а також проаналізовано результати участі вчителів інформатики області у першому турі другого (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу “Учитель року – 2017”.

3 листопада 2016 року проведений черговий вебінар з розбору задач обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Розбір IV туру здійснювали студент Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка Сорока Дмитро та Вапнічний Сергій Дмитрович, вчитель інформатики Старокостянтинівського НВК “Спеціалізована школа І ст., гімназія” імені Героя України Сергія Михайловича Бондарчука.

20 жовтня 2016 року пройшов вебінар з розбору задач ІІІ туру обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Розбір здійснювали автори задач Стукалова Ірина Володимирівна, вчитель інформатики Хмельницького колегіуму імені Володимира Козубняка, та Лаврентій Артем Анатолійович, студент Хмельницького національного університету. Дякуємо також програмісту Попику Андрію Васильовичу, керівнику гуртка “Алгоритм” у місті Хмельницькому, за теоретичні відомості щодо розв’язування задач.

6 жовтня 2016 року проведено вебінар для учнів-учасників XVII обласної Інтернет-олімпіади з програмування, вчителів інформатики, тренерів. Члени методичної комісії Савіцька Оксана Вікторівна, вчитель інформатики НВК №10 м.Хмельницького, та Савіцький Олег Миколайович, вчитель інформатики гімназії №2 м.Хмельницького, здійснювали розбір задач ІІ туру олімпіади.

29 вересня 2016 року пройшов вебінар з питань роботи з обдарованими дітьми у новому навчальному році, на який було запрошено методистів з інформатики, представників методичних служб об’єднаних територіальних громад, керівників обласного факультативу з програмування. Розглянуто Інтернет-ресурси для дітей, вчителів інформатики, створені науково-методичним центром викладання інформатики, ІКТ і ДН Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти для забезпечення рівного доступу до якісної освіти. Також ознайомлено з особливостями роботи системи автоматизовної перевірки Ejudge у новому навчальному році. Йшлося й про підготовку до Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій.

22 вересня 2016 року пройшов вебінар з розбору задач І туру XVII обласної Інтернет-олімпіади з програмування, на який було запрошено учнів-учасників олімпіади, вчителів інформатики, тренерів. Розбір здійснювали Кедрун Дмитро Миколайович, вчитель інформатики Теофіпольського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І ступеня – гімназія”, та Пилипчук Олександр Павлович, вчитель інформатики Гаврилівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Теофіпольського району.

15 вересня 2016 року відбулось урочисте відкриття XVII обласної Інтернет-олімпіади з програмування в онлайн-режимі, на яке було запрошено учнів-учасників олімпіад, вчителів, тренерів, методистів, представників об’єднаних територіальних громад. З вітальними словами виступили представники оргкомітету, члени журі та методичної комісії.

8 вересня 2016 року пройшов вебінар для голів методичних об’єднань вчителів інформатики, а також представників об’єднаних територіальних громад. Йшлося про документацію щодо функціонування шкільних комп’ютерних класів (збірка матеріалів [attachment=43]), роботу методичних об’єднань у новому навчальному році, Всеукраїнську Інтернет-олімпіаду з інформаційних технологій та старт реєстрації XVII обласної Інтернет-олімпіади з програмування.

7 червня 2016 року було проведено вебінар для методистів з інформатики та представників об’єднаних територіальних громад. Розглянуто питання викладання інформатики у новому навчальному році та використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі. Йшлася також мова про реєстрацію вчителів інформатики на курси підвищення кваліфікації вчителів інформатики за дистанційною формою навчання. У практичній частині вебінару представлено об’єктно-орієнтовані середовища розробки програм Codu Game Lab та Lazarus.
Презентація щодо викладання інформатики
Презентація щодо використання програмного забезпечення у навчальному процесі

17 травня 2016 року відбувся вебінар щодо підсумків роботи обласного факультативу з програмування у 2015/2016 н.р. Серед присутніх – методисти інформатики, керівники філій обласного факультативу, представники об’єднаних територіальних громад. Обговорювались питання організації філій факультативу в ОТГ, успішності учнів у поточному навчальному році. Досвідом роботи, проблемами та здобутками ділились керівники філій обласного факультативу, обговорювались шляхи вдосконалення роботи. Наприкінці у практичній частині учасники ознайомились з інтегрованим середовищем Wing IDE 101.

21 квітня 2016 року для методистів методкабінетів та керівників методичних об’єднань відбувся вебінар з представленням концепцій викладання інформатики у 8 класі представниками чотирьох авторських колективів. Дякуємо Барні Ользі Василівні, Шакотьку Віктору Васильовичу, Лапінському Віталію Васильовичу та Пилипчуку Олександру Павловичу за участь у вебінарі.

18 лютого 2016 року було проведено вебінар для групи технічної підтримки з підготовки до IV етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики (програмування).

21 січня 2016 року було проведено вебінар щодо роботи з новим електронним ресурсом http://dn.hoippo.km.ua/algorytmy/ , покликаним підвищити алгоритмічну культуру вчителів інформатики. Серед учасників вебінару – голови методичних об’єднань вчителів інформатики Хмельниччини, вчителі обласних ліцеїв та шкіл-інтернатів, методисти. На вебінарі виступили автори збірника, голови МО, які почали впроваджувати даний ресурс.

22 грудня 2015 року відбувся вебінар з розбору задач другого (районного/міського) етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики (програмування). Учителі Кедрун Д.М., Пилипчук О.П., Куліковський О.Д. та Вапнічний С.Д., представили різні варіанти розв’язування завдань другого етапу.

8 грудня 2015 року пройшов вебінар з розбору задач онлайн-туру XVI Інтернет-олімпіади з програмування. Розбір здійснював Вапнічний Сергій Дмитрович, вчитель інформатики та фізики Старокостянтинівського навчально-виховного комплексу “Спеціалізована школа І ступеня, гімназія” Старокостянтинівської міської ради імені Героя України Сергія Михайловича Бондарчука.

25 листопада 2015 року пройшов вебінар з розбору задач п’ятого, останнього туру І етапу XVI обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Савчук Сергій Васильович, вчитель Кам’янець-Подільського приватного навчально-виховного комплексу “Антей”, представив різні варіанти розв’язування завдань туру.

10 листопада 2015 року було проведено вебінар з розбору задач IV туру XVI обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Авторські розв’язки представив вчитель інформатики та фізики Старокостянтинівського навчально-виховного комплексу “Спеціалізована школа І ступеня, гімназія” Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області імені Героя України Сергія Михайловича Бондарчука Вапнічний Сергій Дмитрович.

29 жовтня 2015 року проведено вебінар для керівників філій обласного факультативу з програмування з питань роботи в автоматизованій системі Ejudge.

28 жовтня 2015 року пройшов семінар “Інтерактивний інформаційний освітній простір як умова особистісного зростання кожного учасника навчально-виховного процесу”, організований педагогічним колективом гімназії спільно з управлінням освіти Хмельницької міської ради та Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

27 жовтня 2015 року було проведено вебінар з розбору задач IІІ туру XVI обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Н.Б.Лоран, вчитель інформатики Деражнянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2, гімназія» (задачі А та В), та І.В.Стукалова, вчитель інформатики Хмельницького колегіуму ім.Володимира Козубняка (задачі С-Е).

13 жовтня 2015 року було проведено вебінар з розбору задач ІІ туру XVI обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Авторські розв’язки п’яти задач туру представив О.М.Савіцький, вчитель інформатики гімназії №2 м.Хмельницького.

9 жовтня 2015 року проведено пленарне онлайн-засідання Інтернет-конференції «Інформаційно-комунікаційні технології як засіб підвищення якості освіти», організованої кафедрою теорії та методик природничо-математичних дисциплін і технологій спільно з науково-методичним центром викладання інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій і дистанційного навчання Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. За результатами конференції підготовлено електронний збірник статей .

29 вересня 2015 року відбувся вебінар, на якому підбито підсумки І туру XVI обласної Інтернет-олімпіади з програмування. О.П.Пилипчук, вчитель інформатики Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Теофіпольського району, член методичної комісії Інтернет-олімпіади, та Д.М.Кедрун, вчитель інформатики Теофіпольського навчально-виховного комплексу “ЗОШ І ст. – гімназія”, член журі Інтернет-олімпіади, здійснили розбір п’яти задач туру.

17 вересня 2015 року проведено вебінар для методистів інформатики та голів методоб’єднань вчителів інформатики з питань роботи з обдарованою учнівською молоддю у поточному навчальному році. Обговорювались питання організації учнівських олімпіад з інформатики (програмування) та інформаційних технологій, турніру юних інформатиків, обласної Інтернет-олімпіади, роботи обласного факультативу з програмування. Також було проаналізовано результати конкурсу робіт, поданих на віртуальну педагогічну виставку “Освіта Хмельниччини на шляхах реформування” у номінації “Інформатика” та ознайомлено з організацією конкурсу “Бобер” у новому навчальному році. На практичній частині вебінару учасники ознайомились з програмним забезпеченням щодо викладання інформатики у 7 класі.

3 червня 2015 року проведено семінар «Інформатика у новому 2015/2016 навчальному році та активізація підвищення ІКТ-компетентності педагогів». Матеріали, фото з семінару – див.за посиланням

21 травня 2015 року проведено вебінар з питань роботи обласного факультативу з програмування. Було проаналізовано роботу факультативу за останні роки щодо успішності учнів, розглянуто умови роботи факультативу у літній період, основні аспекти діяльності факультативу у наступному році. Завершився вебінар круглим столом з методистами Р(М)МК та керівниками філій факультативу.

29 квітня 2015 року Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти спільно з Кам’янець-Подільською СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням інформатики провели семінар на тему «Відкрита освіта: використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховному процесі та в освітньому менеджменті як засіб інтенсифікації розвитку шкільного середовища». Захід охопив вчителів природничо-математичного циклу південного регіону області з метою обміну досвідом використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.
Усі матеріали, презентації, враження учасників – на онлайн-дошці, посилання на фото з семінару.

23 квітня 2015 року пройшов вебінар для методистів з інформатики та голів методичних об’єднань вчителів інформатики з питань викладання предмету у 7 класі. З концепціями нових підручників виступили представники авторських колективів: Лапінський Віталій Васильович, Шакотько Віктор Васильович, Казанцева Ольга Павлівна, Завадський Ігор Олександрович та Пилипчук Олександр Павлович. Також було обговорено питання вибору середовищ програмування для навчання у 8 класі. Авторські концепції нових підручників з інформатики для учнів 4 та 7 класів – http://ru.padlet.com/KorshunovaOlga/jsum70f1d4c Зразок одного з онлайн-уроків авторського колективу під. кер. Завадського І.О. Презентація авторського колективу під.кер. Пилипчука О.П. [attachment=37]

31 березня 2015 року відбувся вебінар для методистів Р(М)МК та керівників методичних об’єднань учителів інформатики з питань технології скаффолдингу в методичній роботі з учителями інформатики Запис Крім того один із співавторів підручника інформатики для 7 класу Барна Ольга Василівна ознайомила із концепцією нового підручника. Презентації та інші додаткові матеріали доступні тут

17 березня 2015 року відбувся вебінар для вчителів, які разом з учнями шкіл беруть участь в роботі обласного факультативу з програмування. Про результативність роботи факультативу доповів В.А.Ребрина, завідувач науково-методичного центру викладання інформатики, ІКТ і дистанційного навчання. Про підготовку учнів до олімпіад з інформатики, результативність участі учнів області у турнірах, олімпіадах розповіла О.С.Сологуб, методист центру. Можливості вчителя у системі автоматизованої перевірки розв’язків задач ejudge продемонстрував методист лабораторії дистанційного навчання В.В.Зубик.

13 березня 2015 року на платформі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулась Всеукраїнська Інтернет-конференція з питань інформаційно-комунікаційних технологій, у якій взяли участь близько 40 учасників з різних куточків України.

26 лютого 2015 року пройшов вебінар для методистів з інформатики “Підсумки олімпіад, турнірів з інформатики. Дистанційні форми роботи з обдарованими дітьми”. До вебінару були запрошені заступники директорів навчальних закладів міст Славути та Старокостянтинова, а також обласних ліцеїв.

17 лютого 2015 року пройшов вебінар з розбору задач ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики. Різні варіанти, методи та алгоритми розв’язування продемонстрували Вапнічний Сергій Дмитрович, Савіцький Олег Миколайович, Зубик Віталій Віталійович та Савчук Сергій Васильович.

3 лютого 2015 року пройшов вебінар з питань розв’язування задач онлайн-туру Інтернет-олімпіади. Розбір задач здійснював Савчук Сергій Васильович.

27 січня 2015 року пройшов черговий вебінар з питань розв’язування олімпіадних задач Інтернет-олімпіади. Розбір задач здійснили Савіцький Олег Миколайович, Вапнічний Сергій Дмитрович з помічником Сорокою Дмитром .

20 січня 2015 року пройшов черговий вебінар з питань розв’язування олімпіадних задач, зокрема розглядались задачі ІІІ, IV та V турів обласної Інтернет-олімпіади. Розбір задачі C ІІІ-го туру здійснив Савіцький Олег Миколайович; задачі D, E ІІІ-го туру та задачу D IV-го туру пояснив Пилипчук Олександр Павлович, а задачі А та С V-го туру – Вапнічний Сергій Дмитрович .

16 грудня 2014 року відбувся черговий вебінар з питань розв’язування олімпіадних задач, у якому взяли участь автори задач ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики (програмування) у Хмельницькій області та XV обласної Інтернет-олімпіади з програмування. Даний вебінар буде корисний як для вчителів інформатики, так і для учнів.

2 грудня 2014 року відбувся вебінар з питань підготовки учнів до олімпіад з програмування. На вебінарі свої розв’язки представили автори задач І та ІІ турів цьогорічної Інтернет-олімпіади.

4 вересня 2014 року відбувся вебінар для методистів, голів методичних об’єднань вчителів інформатики з питань роботи обласного факультативу з програмування, організації роботи XV обласної Інтернет-олімпіади та стану виконання Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційних технологій “Сто відсотків”.
Матеріали вебінару [attachment=35].

19 червня 2014 року відбувся семінар з питань викладання предметів природничо-математичного циклу у 2014/2015 н.р.
Презентація з питань викладання інформатики
Світлини з роботи секції “інформатика”

10 квітня 2014 року відбувся вебінар «Інформаційно-методичне забезпечення викладання інформатики у 5 та 6 класах за новим Державним стандартом базової і повної середньої освіти: проблеми та перспективи»
Матеріали вебінару info-6-klass-10-04.zip [553.24 Kb].

13 березня 2014 року відбувся вебінар з питань підготовки вчителів до викладання інформатики у 6 класі за участю авторських колективів підручників Матеріали вебінару